PAMUK GÜBRELEME

PAMUK GÜBRELEME

Pamuk bitkisi organik maddece zengin topraklarda oldukça iyi gelişim sağlamaktadır. Ecofer gübre, kompost kaynaklı organik madde içeriği ile pamuk için iyi bir köklenme ve gelişme  ortamı sağlar. Pamuk için gerekli azot fosfor potasyum ve mikto elementleri dengeli bir şekilde içeriğinde bulundurur. Pamuk bitkisi yetişirken en fazla azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve kükürt elementlerine ihtiyaç duymaktadır. Pamuk yetiştiriciliğinde toprak analizine dayalı olarak yeterli ve zamanında Ecofer gübre kullanımı pamukta verimin, kalitenin, koza iriliğinin, lif uzunluğunun ve sağlamlığının, hastalık ve zararlılara dayanıklılığın, kuraklığa mukavemetin, çırçır randımanının artmasını sağlar.

 

 

Azot: Verim ve kalite üzerinde etkili bir elementtir. Pamuk bitkisi azotu amonyum (NH4) ve nitrat (NO3) formunda almaktadır. Azot eksikliğinde bitki gelişmesi yavaşlar, yapraklar sararır ve küçülür, meyve dalları az ve kısa olur. Tarak dökümü artar, bitki başına koza sayısı azalır. Aşırı azot uygulamasında ise fazla dal ve yaprak oluşur. Tarak dökümü ve bitkinin hastalık ve zararlılara karşı hassasiyeti artar, hasat gecikir. Pamuk bitkisi ihtiyaç duyduğu toplam azotun %60-65'ini çiçeklenme döneminde almaktadır. Pamuk tarımında dekara 12-16 kg arasında saf azot yeterli olmaktadır. Bunun yarısının ekimle, diğer yarısının da çiçeklenme başlangıcında uygulanması gerekir. Azotlu gübrelerin uygulandıktan sonra mutlaka toprağa karıştırılması gerekir.

Fosfor: Hücre bölünmesi, hücrede enerji transferi, kök büyümesi, çiçek ve meyve teşekkülü, verim ve erkencilik üzerine etkili önemli bir elementtir. Toprakta sıkı bir şekilde tutulduğu ve yıkanmadığı için, fazla miktarda fosforlu gübre uygulaması toprağın kirlenmesine ve bazı elementlerin (demir, magnezyum, kalsiyum ve alüminyum) bitki tarafından alınmamasına neden olabilir. Fosfor dekara 6-9 kg arasında ekim öncesi veya ekim ile birlikte bitki kök bölgesine uygulanmalıdır. Koza dönemi pamuğun fosfora en fazla ihtiyacı olduğu dönemdir. Bu dönemdeki fosfor eksikliği çekirdek (çiğit) oluşumunu azaltır.

Potasyum: Potasyum eksikliği pamukta lif kalitesini düşürmekte, kozaları küçük bırakıp dökülmesine neden olabilmekte ve hastalık etmenlerine karşı mukavemeti azaltmaktadır. Bu durum dikkate alınarak dekara 6-8 kg saf potas gelecek şekilde potasyumlu gübreler uygulanmalıdır. Bitkinin potasyuma en fazla ihtiyaç duyduğu dönem koza dönemidir. Potasyumun bitki tarafından alınması gelişme devrelerine göre değişmekte olup en yüksek potasyum alımı çiçeklenme devresinde gerçekleşmektedir.

 

 

 

Biyogaza dayalı gübrede en yüksek üretim kapasitesine sahibiz.

Ecofer Gübre